Yogastijlen

 
Vinyasa.jpg

VINYASA YOGA

Flexibiliteit, uithoudingsvermogen, creativiteit en flow behoren tot de kwaliteiten van Vinyasa Yoga. Het woord vinyasa kan vertaald worden als ‘op speciale wijze geplaatst’, maar wordt daarnaast ook vaak gebruikt om te verwijzen naar het verbinden van bewegingen en ademhaling.
Tijdens een vinyasa les worden de houdingen aan elkaar verbonden door soepele overgangen. 

Tijdens een vinyasa les worden de houdingen aan elkaar verbonden door soepele overgangen. De volgorde van de houdingen en het thema van de les kunnen per keer verschillen en laat zich leiden door de creativiteit van de docent en de energie van de groep. De wijze waarop de houdingen gekozen en geplaatst zijn is creatief maar ook doordacht, zodat de yoga beoefenaar op een natuurlijke en veilige wijze naar meer uitdagende houdingen wordt geleid. Vinyasa is, net als Ashtanga en Power Vinyasa een yang vorm van yoga waarin de oefeningen gericht zijn op het spierstelsel: verwacht dus een actieve, dynamische practice waarbij je gaat zweten!

Ashtanga Vinyasa

Ashtanga Vinyasa is een eveneens een dynamische yogavorm waarin je een vaste serie houdingen beoefent in een dynamische flow op de ademhaling. Je leert hoe je een diepe gelijkmatige ademhaling (ujjayi pranayama) synchroniseert met de houdingen en het aandachtig richten van de blik (drishti). De les begint met de opwarming van het lichaam door zonnegroeten waardoor van binnenuit hitte ontstaat die het lichaam zuivert. Hierna volgt een serie houdingen die speciaal ontworpen is om het lichaam verder te openen, ontgiften en in balans te brengen. Waar nodig worden houdingen aan de groep aangepast en neemt de docent de tijd om dieper op bepaalde houdingen in te gaan. 

Yin3.jpg

YIN

Yin verwijst naar de minder elastische, koelere en onbeweeglijke delen van het lichaam zoals de bindweefsels, banden en de pezen. In een yin les worden houdingen voor langere tijd worden aangenomen, vaak met de ondersteuning van props zoals bolsters, blokken en dekens. Op deze manier worden de yin weefsels gestimuleerd en vergroot het flexibiliteit in de gewrichten en verbetert de doorbloeding en energiestromen in het lichaam. Overgave en ontspanning staan centraal en daarin kan ook deze kalme yogavorm fysiek en mentaal uitdagend zijn. Yin Yoga is voor alle niveaus geschikt en kan een geweldige aanvulling zijn op meer dynamische (yang) vormen van yoga.

HATHA

Loslaten, overgave en balans tussen lichaam en geest staan centraal in deze les. In een hatha yoga les ga je met behulp van de ademhaling in verschillende houdingen op zoek naar spanning in het lichaam. Je leert de ademhaling te gebruiken om spanning uit de spieren los te laten. Dit gaat samen met het loslaten van stress en emoties die aan de spieren verbonden zijn, waarna een diepe ontspanning volgt. Het leren behouden van energie en het vinden van balans tussen lichaam en geest in de les helpt om bewuster in het dagelijks leven te staan. Deze lessen zijn geschikt voor alle niveaus.

Hatha.jpg

Restorative yoga

Bij een restorative les draait het om volledige ontspanning van lichaam en geest. Doordat je jelichaam voor een langere periode (7 - 20 minuten) in verschillende ondersteunde houdingen brengt, krijgt je geest de ruimte om te kalmeren. In tegenstelling tot yin yoga gaat restorative yoga om het volledig laten ontspannen van je spieren zonder daarbij een stretch of compressie te willen creëren om het bindweefsel te stimuleren. Fysiek comfort in de houdingen is dan ook het sleutelwoord. Hiervoor worden onder andere (veel) dekens, bolsters, riemen en blokken gebruikt. 

Waarom zo lang? Een gemiddeld persoon kost het 10 tot 15 minuten om in een staat te komen waarin het parasympatische zenuwsysteem domineert. Dit systeem is verantwoordelijk voor rust en herstel in je lichaam. Restorative yoga zorgt er daarmee voor dat stress en de effecten daarvan op het lichaam verminderen. Het stimuleert de bloedcirculatie, geeft je lymfestelsel de ruimte om afvalstoffen af te voeren en ondersteunt een goede bloedchemie. Tijdens de les kun je hernieuwde energie opdoen, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. 

Restorative yoga is geschikt voor ieder lichaam en een zeer goede vorm van yoga voor iedereen die stress ervaart. 

 

 
 
dsc_0098.jpg
 
 

Essentrics

Essentrics is gebaseerd op vloeiende stretches en krachttraining voor het hele lichaam. Doordat de spieren tegelijkertijd worden verlengd en versterkt, krijgt je lichaam de slanke vorm en mooie houding die je ook bij klassieke dansers ziet. De techniek is dan ook ontwikkeld door Miranda Esmonde-White, voormalig ballerina bij het Canadese Nationale Ballet. Zij ontwikkelde de workout met twee doelen: sterk en slank blijven en het voorkomen van blessures.

Doordat je alle spierketens traint komt je lichaam weer in balans en worden pijn en stijfheid verlicht. Je voelt je jonger, fitter en je hebt meer energie. Deze dynamische stretch workout is geschikt voor mannen en vrouwen van alle leeftijden en alle fitnessniveau’s.

 
dsc_0051-2.jpg